Vinaři a vinohradníci
Vinařství Ota Ševčík
Malé rodinné vinařství ve staré vinařské obci Bořetice – viniční tratě Kraví Hora a Čtvrtě. Všechny vinice v biorežimu, 11 000 keřů a celková rozloha 2 ha. Více než poctivý vinař, který sám sebe označuje spíše za vinohradníka a zemědělce. Mimochodem velký sympaťák a detailista – jeho hlavní filozofií je důraz na co nejkvalitnější surovinu. Je to zkrátka vinařství, které dosahuje světových parametrů.
Produkce osobitých, nefiltrovaných a nečiřených vín, pouze z ručně prováděného sběru a bez použití chemie na vinohradu a při výrobě. Ota pro zrání využívá dubové a akátové sudy, nechává hrozny dozrávat na vysoký obsah přírodního cukru. Je jedním ze zakládajících členů vinařského sdružení Autentisté – kde se přísně stanovují maximální výnosy z hektaru vinic a hlavním cílem je zvyšovat dlouhodobou úrodnost a biologickou aktivitu půdy.
Vinařství Krásná Hora
Více než 5 hektarů vinohradů roste na jihozápadních svazích, jejichž historie sahá až do 13. století – to je viniční trať Krásná hora ve Starém Poddvorově. Nejšetrnější přístup ve vinicích, zrání v dubových sudech, jemné kvasniční kaly, nízké množství síry, vysoké procento exportu do USA, Velké Británie a Kanady, ale i severských zemí. Hlavní vlajkovou lodí jsou typické francouzské odrůdy – Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay nebo Pinot Noir a Merlot. Cílem vinařství není co největší úroda, ale co nejzdravější. Moderní vína s osobitým charakterem, rodina která zatraceně dobře umí svoje řemeslo. Rádi se sem vracíme a vždy jsme nadšení z nových vín.
Vinařství 3/4
Vinařství Tři čtvrtě je malé vinařství z Bořetic, které vede ,,vinařova dcera" Zuzana Bukovská. Jak už název vinařství napovídá, je právě viniční trať Čtvrtě hlavním stavebním kamenem. Vinohrad vysázený z velké části v 70. letech s půdou sprašové černozemě a jihozápadní orientací svahu, jsou ideální pro pěstování modrých odrůd. Ne náhodou je tedy Frankovka a Svatovavřinecké jejich vlajkovou lodí. Za zmínku určitě stojí i jejich Tramín červený a Neuburg. Jako biodynamické vinařství i 3/4 zastává šetrný přístup k přírodě hlavně dává vínům prostor aby prosadili svou podstatu, ať už spontánním kvašením, nebo delším ležením na jemných kalech. Vína zrají ve starých dubových sudech, bílá vína spatří svět za rok a červená alespoň za minimálně dva roky.
Vinařství Syfany
Rodinné vinařství Syfany pod taktovkou Jakuba Zborovského s bezmála pěti set letou tradicí se nachází ve Vrbici v krásné přírodě Modrých hor. Všechna vína která se ve vinařství dělají, jsou jen a pouze z vlastní produkce a vlastních vinic.
At´už je to viniční trať Skale, která výborně plodí Tramín červený nebo Muškát moravský a nebo je to viniční trať Úlehle, která má blahodárný vliv na modré odrůdy, jako jsou Frankovka, Zweigeltrebe, Cabernet Moravia, Rulandské modré a další.
Zrání vína probíhá většinou v dřevěných sudech, z lokálního dřeva a nebo na nerezových tancích.
Vinařství Potůček
Vinařství se rozkládá na úpatí Českého středohoří, od Litoměřic až po Trnovany, v jednom z nejúrodnějším a nejteplejší koutě České republiky. Vinice byla založena v roce 2018 a proto vína ročníku 2020 můžeme označit jako panenská vína takzvaně Virgin.
Vinařství se drží přírodních postupů, spontánní kvašení při nízké teplotě a bez přidávání chemických látek.
Vinařství Kutná Hora
Vinné sklepy Kutná hora, jsou rodinným vinařstvím založeným v roce 2002 pane Stanislavem Rudolfským, od roku 2005 převzal vedení firmy jeho syn Lukáš. Vinařství se snaží obnovit zašlou slávu pěstování vinné révy na kutnohorsku, kde se vinná réva pěstovala již za Karla IV. hlavně odrůda Rulandské modré, kterému se zde dobře daří i dnes. Vinice se rozpínají na více než 40ti hektarech půdy a to ho dělá druhým největším vinařstvím v Čechách. Vinice se nacházejí na tratích U Všech svatých, Pod Barborou, Nad Kapličkou a U Borku.
Vinařství nepoužívá k podpoře keřů žádné chemické prostředky. Naopak požívá pro potřeby hnojení a výživy keřů například výluhy z rostlin vlastní výroby. Mošty ve sklepě kvasí spontánně, bez umělých kvasinek. Pracují s jemnými kaly, které víno chrání i léčí a umožňují šetřit sírou, aby Vás nebolela hlava. Celé vinařství je certifikováno značkou BIO a jako jediné vinařství v České republice i na Slovensku držitelem prestižní biodynamické certifikace / ochranné známky DEMETER.
Vinařství Milan Nestarec
Vinařství z Velkých Bílovic, I když jak často tvrdí právě mistr Vinař, že Milan Nestarec není vinařství ale je to vyjádření myšlenek jeho pohled na svět prezentovaný skrz víno. Všechny vinice fungují bez herbicidů, pesticidů, průmyslových hnojiv a postřiků. Milan Nestarec o svém víně mluví jako o normálním, což v jeho slovníku nahradilo slova jako autentické, naturální, přírodní, přirozené... zkrátka už mu to přijde normální se takto o víno starat a přistupovat k němu tak jako on.
O vinaři Nestarci by se toho dalo napsat spousta, ale za vše mluví jeho víno, to víno kde je podepsán Milan, je víno kterému se dá věřit...